Mușcatele reacționează la temperaturi sub cinci grade Celsius cu pauze în creșterea lor, iar înghețul le poate costa chiar viața.
Sfat 1: Nu cumpăra mușcate prea devreme!
Cu cât aduci mai devreme plantele acasă, cu atât mai mult trebuie să fii atent la vreme și cu atât este mai mare riscul ca acestea să sufere daune cauzate de frig. Deși depinde de locul în care locuiești și de cât de repede vine vara, te sfătuim să nu îți cumperi mușcatele prea devreme.
Atâta timp cât sunt încă în seră, vor fi bine îngrijite.
Alternativa la mușcatele de exterior sunt mușcatele nobile! Ele cresc bine în interior și oferă o atmosferă de vară la începutul anului.
Dacă nu dorești să aștepți, mai devreme sau mai târziu va trebui să asiguri protecție împotriva frigului. Îți explicăm acum cum să faci acest lucru.
Sfat 2: Așază mușcatele aproape de pereții exteriori ai casei
În acest fel, căldura reziduală din casă te va ajuta să faci temperaturile suportabile pentru plante.
Pereții sunt acumulatori de căldură și astfel echilibrează diferențele dintre temperaturile din timpul zilei și cele ale nopții.
Sfat 3: Nu așeza mușcatele direct pe pământ
Aerul rece se deplasează în jos și se adună pe sol. Acesta este motivul pentru care uneori, la sfârșitul primăverii, pământul îngheață, deși la nivelul ochilor pare că e cald. Pune ghivecele pe cutii, mese sau bănci și salvează-le de aerul rece de jos.
Sfat 4: Ține mușcatele sub acoperiș
După cum am explicat deja, aerul rece circulă de sus în jos. Dacă mușcatele sunt sub acoperiș, aerul rece nu ajunge direct pe plante. Cu toate acestea, încă poate ajunge din lateral, pe lângă pământ, așa că nu uita să plasezi mușcatele mai sus!
Sfat 5: Acoperă mușcatele seara
Plasa pentru protecție împotriva frigului sau chiar un cearșaf de pat ține noaptea frigul departe de plante. Funcționează și o cutie de carton plasată peste ghivece. Îndepărtează protecția în timpul zilei, astfel încât mușcatele să primească suficientă lumină. Dacă sună a prea multă muncă, plasa pentru protecție împotriva frigului poate fi lăsată pe plante și în timpul zilei.
Sfat 6: Mută mușcatele din calea vântului
Îți amintești acele zile de iarnă, când vântul înghețat parcă îți tăia fața? Poate că nici măcar nu era sub zero grade, dar aveai impresia că aerul era acoperit cu o mie de ace mici și geroase. Mușcatele au o experiență similară atunci când atârnă neprotejate în recipientele lor pe balustrada balconului când există riscul de îngheț.
Dintre toate locurile din jurul casei, balustrada balconului este probabil cea mai expusă fenomenelor meteo și vântului. Folosește o plasă pentru protecție împotriva frigului pentru a împiedica vântul să între în contact cu frunzele. Acest lucru ajută mușcatele să supraviețuiască temperaturilor reci. Dacă există o amenințare de nopți geroase, este mai bine să îndepărtezi recipientele. Acoperă-le și așază-le într-o poziție ridicată, cât mai aproape de pereții exteriori ai casei.
Sfat 7: Adu mușcatele înăuntru
Dacă apare o vreme neașteptată în care toate măsurile descrise până acum nu vă ajută, nu aveți de ales decât să mutați temporar mușcatele în interior. Vor supraviețui câteva zile într-un garaj sau într-un șopron de grădină fără îngheț.
Ce se întâmplă dacă mușcatele mele au deja fost expuse la îngheț?
Dacă mușcatele tale au suferit un îngheț ușor, de obicei zonele deteriorate vor crește în cele din urmă din nou. Pur și simplu îndepărtează frunzele care au fost deteriorate de îngheț și acordă mai multă atenție prognozei meteo de acum înainte. Dacă tulpinile și rădăcinile sunt intacte, plantele se vor regenera.
La sfârșitul primăverii, nu are rost să protejezi mușcatele de îngheț. Taie lăstarii cam de lățimea unei mâini și îndepărtează frunzișul deteriorat. Iarna aproape că nu trebuie să le uzi.
De ce mușcatele nu tolerează înghețul?
Mușcatele nu tolerează înghețul, deoarece acest lucru nu este necesar în habitatul lor natural. Regiunea din jurul Muntelui Table din Africa de Sud găzduiește strămoșii acestor plante ornamentale. Acolo plouă puțin, iar temperatura medie anuală este de 25 de grade Celsius. Iarna nu îngheață aproape niciodată. Prin comparație, temperatura medie anuală în România este de aproximativ 8,5 până la 11 grade Celsius.
Ne poți vizita și pe Facebook, Pinterest și Instagram.
Ești jurnalist și cauți inspirație pentru un articol?
În zona dedicată presei vei găsi multe articole și o galerie foto impresionantă.