Mușcatele sunt printre cele mai populare plante ornamentale dintre toate – pot fi admirate peste tot în România. Dar sunt extrem de populare și în multe alte țări europene: de fapt, aproximativ 400 de milioane dintre ele sunt vândute în Europa în fiecare an, în mii de soiuri, culori și dimensiuni. De asemenea, înfloresc în multe locații diferite. Nu este de mirare că simțim că deja cunoaștem foarte bine mușcatele. Dar este chiar așa? Iată șapte fapte interesante despre mușcate pe care aproape nimeni nu le cunoaște.
Au de fapt un alt nume
Mușcata a fost importată din Africa de Sud în Europa în secolul al XVII-lea și a primit un nume greșit de către unii botaniști. Ei l-au numit „geranium” pentru că arăta atât de asemănător cu o plantă perenă nativă. Abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, greșeala a fost observată și noua plantă a primit numele de „pelargonium”. Cu toate acestea, „geranium” a devenit deja stabilit, iar numele „pelargonium” nu a reușit să prindă.
Mușcatele prosperă deosebit de bine în climatul fertil și tropical al Africii de Sud. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care există aproximativ 250 de specii de mușcate acolo – de la tufa de mușcate înaltă de doi metri până la suculenta noduroasă, care poate stoca apă în tulpinile sale groase. Pelargoniile cresc și în Australia, Iran, Irak și Noua Zeelandă.
Este un simbol național
Mușcata este adesea văzută în casele din România, deși provine din Africa de Sud.
Planta este acum foarte populară și în multe țări europene, iar elvețienii sunt mari fani ai florii.
Ei plantează milioane în grădinile lor și își decorează balcoanele cu ele.
Ei au ridicat chiar și mușcata la statutul de floare națională și îl văd ca pe un simbol al țării lor. Există chiar și expoziții cu mușcate (de exemplu, la Berna).
Poate fi folosită și în bucătărie
Mușcatele parfumate sunt, de asemenea, grozave pentru gătit și coacere. Pot spori aroma preparatelor și arată grozav ca decor.
Frunzele și florile muşcatei parfumate sunt comestibile – da, într-adevăr!
Adaugă o aromă specială mâncărurilor datorită uleiurilor lor esențiale:
Soiurile cu parfum de lămâie sunt deosebit de potrivite pentru salate, sorbeturi sau ceai; soiurile cu parfum de trandafiri adaugă o notă sofisticată mâncărurilor dulci precum prăjiturile, dulcețurile sau deserturile; iar mușcatele cu parfum de mentă sunt perfecte pentru limonadele de casă.
Poftă bună!
Au proprietăți vindecătoare
Nu sunt numai delicioase, ci și benefice pentru sănătate: multe specii de mușcate au și un efect vindecător.
Nativii din Africa de Sud au folosit planta pentru a trata boli – în special afecțiuni respiratorii – și chiar și astăzi rădăcinile unor specii de mușcate sunt folosite în remedii pentru răceli.
Alte specii au un efect calmant, care ajută la combaterea stresului sau a stărilor depresive.
Protejează împotriva viespilor și a țânțarilor
Mușcatele parfumate pot ajuta la alungarea insectelor enervante și pot salva serile de vară de pe terasă sau balcon.
Frunzele unor specii conțin uleiuri esențiale al căror miros este plăcut pentru oameni, însă pentru insecte precum țânțarii și viespi este deranjant.
Mușcatele care emană un parfum de lămâie sau portocale sunt deosebit de eficiente în acest sens.
Este un record
Fie că este roșie, roză, albă sau galbenă, mușcata vine în multe culori (unele soiuri au chiar două culori) și forme.
Mușcatele sunt disponibile în nenumărate culori diferite: ele înfloresc în roșu, alb, roz, liliac, somon, portocaliu sau galben și există și diverse varietăți bicolore.
Dar nu numai varietatea culorilor sale este cea care bate recorduri; unele exemplare de mușcate sunt remarcabile prin mărimea lor!
Există referiri la exemplare care au peste cinci metri înălțime sau au o circumferință cu adevărat gigantică de peste zece metri.
Este foarte rezistentă
Și de parcă nu ar fi de ajuns, mușcata este, de asemenea, deosebit de rezistentă și ușor de îngrijit.
Una peste alta, cu siguranță există o mulțime de motive pentru a alege mușcata!
Dacă te gândești să o plantezi pe balcon sau într-o grădină, de ce să nu faci pasul?
Merită!
Ne poți vizita și pe Facebook, Pinterest și Instagram.
Ești jurnalist și cauți inspirație pentru un articol?
În zona dedicată presei vei găsi multe articole și o galerie foto impresionantă.