Mușcatele sunt plante ușor de îngrijit, care cu programul potrivit de fertilizare îți vor înfrumuseța balconul timp de multe luni și vor înflori abundent cu multe flori în culori vibrante.
Află pe această pagină:
- Cum să ajuți mușcatele să înflorească fără prea mult efort, cu îngrășământ lichid
- Cât de des ar trebui să fertilizăm mușcatele cu îngrășământ lichid
- De ce uneori are sens să folosești îngrășământ cu eliberare lentă
- Când e momentul să începi să folosești îngrășământ?– Când nu mai este nevoie să fertilizezi?
- De ce plantele de balcon – cum ar fi mușcatele – au nevoie de îngrășământ?
Fertilizarea mușcatelor la o primă privire
Cea mai populară metodă pentru fertilizarea mușcatelor este îngrășământul lichid. Diluează concentratul cu apa pe care o folosești pentru udarea regulată a mușcatelor.
Avantaj: Turnată direct pe sol, ajută rădăcinile să absoarbă nutrienții imediat. Îngrășământul lichid este foarte folositor în timpul sezonului de creștere, când plantele viguroase pentru balcon au nevoie de mulți nutrienți să crească puternice și să înflorească cu spor.
Pentru un boost de nutrienți care durează mai mult, îngrășământul cu eliberare lentă este cea mai bună alegere. Amestecat cu solul în care plantezi, aduce mușcatelor toți nutrienții de care au nevoie ca să arate superb pe toată perioada sezonului de înflorire.
Sfat:
Mușcatele au nevoie de îngrășământ doar pe perioada sezonului de creștere. Asta se aplică la mușcatele clasice, curgătoare, parfumate, regale și toate celelalte soiuri de mușcate. Sezonul de creștere în Europa începe la mijlocul lunii mai și durează până toamna.
De îndată ce zilele încep să se scurteze și temperaturile să scadă, mușcatele intră într-o perioadă de hibernare. Fertilizarea poate să afecteze florile în această perioadă, deoarece acestea nu mai pot converti nutrienții pe care îi primesc. Frunzele devin mai moi, ceea ce face mușcatele să fie mai atrăgătoare pentru diverse boli și dăunători.
Fertilizarea mușcatelor cu îngrășământ lichid – cum funcționează?
1. Umple o stropitoare cu apă.
2. Măsoară cantitatea potrivită de îngrășământ lichid (folosește un capac de măsurare).
3. Pune îngrășământul în apă.
4. Amestecă cu un băț cât să omogenizezi apa cu îngrășământul.
5. Pune soluția direct în ghivece. Este cel mai bine să eviți udarea în mijlocul zilelor călduroase. Asigură-te că această apă nu atinge frunzele sau florile mușcatelor.
Sfat:
În funcție de produs, amestecă îngrășământul lichid cu apa de udare săptămânal sau o dată la două săptămâni, în funcție de instrucțiunile de dozare. Dacă solul din ghiveci este atât de uscat că începe să se desprindă de pereții ghiveciului, mai întâi udă cu apă simplă și abia apoi udă cu îngrășământ. Acest lucru va ajuta să nu distrugă rădăcinile. Îngrășământul va fi, de asemenea, mai bine absorbit.
Nu vrei să te gândești la fertilizare în fiecare sâmbătă?
Atunci adaugă o cantitate foarte mică de îngrășământ lichid la apă de fiecare dată când uzi. Mușcatele răspund foarte bine la 1ml de îngrășământ lichid per litru de apă.
O seringă va ajuta cu dozarea în caz că nu ai altceva mai potrivit. Adaugă 10ml de îngrășământ lichid la o stropitoare de 10litri.
Îngrășământul lichid funcționează rapid și precis
Rădăcinile absorb doar nutrienții care se dizolvă în apă.
De aceea folosim îngrășământ lichid!
Poate soarele strălucește mai mult anul acesta și mușcatele cresc foarte mult. Sau plouă mult, iar apa de ploaie spală îngrășământul.
În ambele cazuri, îngrășământul lichid satisface nevoile plantelor tale rapid și precis.
Intră în această secțiune dacă ești interesat să afli de ce este bine să cumperi un îngrășământ lichid special pentru mușcate.
De ce sunt îngrășămintele cu eliberare lentă recomandate atât de des pentru fertilizarea mușcatelor?
În cazul îngrășămintelor cu eliberare lentă, cunoscute și ca îngrășăminte cu eliberare controlată, o membrană care încapsulează toți nutrienții. Aceștia sunt eliberați gradual în cantități mici. De aceea îngrășămintele cu eliberare lentă promit înfloriri maxime luni de zile cu un minim de efort.
Cât din nutrienții îngrășământului cu eliberare controlată sunt eliberați într-un anumit interval de timp depinde de temperatura și umiditatea din sol – cu alte cuvinte, de aceiași factori ca și creșterea plantelor.
Dacă plantele au nevoie de mult, se eliberează o cantitate mare. Dacă au nevoie de mai puțin, primesc mai puțin. Ingenios! De asemenea, recomandăm folosirea unui îngrășământ cu eliberare lentă.
Cât de des e nevoie să fertilizezi mușcatele
Cu îngrășământul cu eliberare lentă folosit la plantare, odată mixat după instrucțiunile de pe ambalaj, nu ai nevoie să te mai gândești la hrănirea mușcatelor pentru câteva luni bune.
Totuși, ține cont de următoarele: Nu este garantat că o singură aplicare de îngrășământ cu eliberare lentă va dura întreg sezonul. În funcție de temperatura și umiditatea solului, mușcatele tale ar putea avea nevoie de o doză suplimentară de hrană pentru plante în timpul verii târzii. Acest lucru se aplică atât plantelor din cutiile de pe balcon, cât și mușcatelor din ghivece.
Dacă în ciuda îngrășământului cu eliberare lentă, înflorirea și creșterea scad, îngrășământul lichid vă va ajuta.
Dacă la un moment dat observi că mușcatele tale nu mai înfloresc viguros sau frunzele lor devin galbene, chiar dacă totul este în reulă, începeți să adăugați regulat îngrășământ lichid în apa de udare. Acest lucru va hrăni mușcatele exact așa cum au nevoie – chiar și în timpul verii târzii.
Batoanele de îngrășământ funcționează într-un mod similar cu granulele de îngrășământ cu eliberare lentă. Le poți introduce în sol în orice moment după plantare. Doza depinde de mărimea ghiveciului.
Când să începi să fertilizezi mușcatele?
Începi să adaugi îngrășământ la început/mijloc de iunie. După aproape patru săptămâni, îngrășământul din compostul proaspăt în care ți-ai plantat mușcatele va fi practic secat de nutrienți.
De ce să nu adăugăm îngrășământ de la început?
În primul rând, deoarece planta nu are nevoie inițial de mai multe substanțe nutritive decât cele din sol. Un îngrășământ suplimentar ar fi o risipă de bani. În al doilea rând, rădăcinile ar trebui totuși să facă un efort să obțină substanțele nutritive. Plantele dezvoltă un sistem radicular mai eficient ca rezultat. Acest lucru le va ajuta adesea pe parcursul verii.
Când să te oprești din fertilizat mușcatele?
În Europa, fertilizarea nu mai este necesară de la final de septembrie. Până atunci zilele devin mai scurte și nopțile mai reci, așadar mușcatele vor crește mai lent decât vara. Se vor descurca cu nutrienții care rămân în sol.
Nutrienții au o influență mare peste iarnă
Dacă ai de gând să îți ajuți mușcatele să supraviețuiască peste iarnă, oprirea utilizării îngrășământului semnalează plantelor că este timpul să se pregătească pentru hibernare. Metabolismul lor încetinește și celulele se pregătesc de iarnă.
De ce au nevoie mușcatele de îngrășământ
Mușcatele sunt flori populare potrivite pentru balcoane. Ele cresc formând celule noi. Acest proces este cunoscut și sub denumirea de materie organică.
Materia organică constă în elemente chimice – nutrienții. Plantele obțin acești nutrienți din sol. Dacă nu sunt suficienți nutrienți disponibili, îi asigurăm prin fertilizare.
Cei mai importanți nutrienți (cunoscuți sub denumirea de nutrienți cheie) sunt Azotul (N), Fosforul (P) și Potasiul (K). Conținutul este listat pe toate ambalajele de îngrășământ.
Toate plantele au nevoie de azot (N) pentru metabolismul lor și pentru pigmentul verde clorofilă. Dacă au suficient azot, mușcatele vor fi de un verde vibrant și pline de vigurozitate. Dacă există o lipsă de azot, frunzele lor vor fi de un verde pal și nu vor crește deloc. Prea mult azot face plantele susceptibile la boli.
Fosforul (P) promovează înflorirea. Este considerat un nutrient puternic pentru celulele plantelor. Dacă lipsește, mușcatele înfloresc mai puțin și frunzele devin roșiatice. Atenție: Prea mult fosfor va afecta creșterea.
Potasiul (K) reglează echilibrul de apă. Consolidază țesutul unei plante, îi stimulează apărarea și este necesar pentru formarea fructelor. Puteți recunoaște o deficiență de potasiu atunci când frunzele mai vechi se usucă mai întâi de la margini.
Plantele au nevoie și de calciu (Ca), sulf (S) și diverse alte elemente precum fier (Fe) și magneziu (Mg).
Îngrășămintele lichide speciale pentru mușcate sau plantele cu flori conțin toți nutrienții necesari pentru a stimula o înforire abundentă și culori cât mai vibrante. Creșterea sănătoasă este asigurată de folosirea lor.
De ce trebuie să folosesc îngrășământ pentru plante cu flori?
Îngrășământul pentru plantele cu frunze nu este potrivit pentru hrănirea mușcatelor. Acesta nu conține fosfor. Îngrășământul pentru plantele legumicole este de obicei sărac în potasiu și, prin urmare, nu este ideal pentru mușcate.
Dacă apreciezi grădinăritul durabil, achiziționează un îngrășământ natural pentru mușcate, fabricat din materii prime organice, dintr-un centru de grădinărit.