- 27.04.2022 /
- Decorațiuni de grădină /
- Utilizări
Mușcatele sunt printre vedetele florilor de vară. În cutii, ghivece, și jardiniere suspendate, aceste frumuseți ușor de întreținut transformă grădinile, balcoanele și terasele într-un paradis înflorit toată vara, cu bogăția lor impresionantă de flori și culori vibrante. Dar mușcatele nu arată bine doar în jardiniere; ci și în grădini, parcuri și alte spații verzi. Experții de la Pelargonium for Europe ne spun ce să avem în vedere când folosim mușcate în spații deschise.
Plantarea corectă
Fie că plantezi mușcate într-o jardinieră de balcon, un recipient, un ghiveci suspendat sau sub formă de strat în grădină, cerințele pentru ca acest frumos soi sud-african să prospere sunt aceleași:
lumină, căldură, nutrienți și spațiu. Alegeți un loc însorit pentru covorul de mușcate. Cu cât plantele primesc mai multă lumină, cu atât florile vor fi mai rezistente. Dacă nu aveți un loc însorit, plantele vor fi totuși fericite la umbră parțială. Momentul potrivit pentru plantare este atunci când nu mai sunt așteptate înghețuri nocturne și temperaturile din timpul zilei trec de 20˚C. În țara noastră, momentul potrivit pentru plantare este la mijlocul lunii mai. Când plantați, utilizați compost prefertilizat de înaltă calitate. Mușcatele cresc rapid și pot deveni stufoase, cu dimensiuni impresionante în aer liber, așa că distanța de plantare poate fi și de până la 30-40 cm.
Alegeți soiurile potrivite
Mușcatele curgătoare sunt ideale pentru formarea straturilor de flori. Pe lângă mușcatele curgătoare, sunt potrivite și alte tipuri, cum ar fi mușcatele cu frunze și mușcatele parfumate. Dintre toate mușcatele, cele obișnuite au cea mai mare varietate. Spectrul lor de culori variază de la alb la roz, liliac și violet până la somon, portocaliu și galben. În plus, există un număr mare de nuanțe de roșu – de la roșu strălucitor vibrant la vișiniu, roșu-negru, precum și numeroase soiuri bicolore sau cu modele, cu degrade, dungi sau pete frumoase de culoare. Florile pot fi simple, semiduble sau duble, mari, medii sau mici.
Aspectul petalelor individuale variază, de asemenea, foarte mult, de la lung și îngust la lat și rotund la zimțat sau în formă de inimă. În general, muşcatele cu flori simple, mai mici, supravieţuiesc vremii nefavorabile mai bine decât cele cu flori mari, duble. Datorită bogăției culorilor și formelor, covoarele de mușcate pot fi foarte variate și spectaculoase. Combinarea lor cu mușcate din frunziș oferă o structură suplimentară, în timp ce mușcatele parfumate adaugă un plus de experiență senzorială. Desigur, mușcatele pot fi combinate minunat și cu alte plante cu flori și ierburi aromatice, atât timp cât au cerințe similare de plantare și îngrijire.
Îngrijire corectă
Practic, mușcatele care cresc în grădină au aceleași nevoi precum suratele lor în ghivece suspendate, cutii si jardiniere de balcon. Cu toate acestea, din cauza cantității mai mare de sol și a capacității mai mari de stocare a apei, acestea nu au nevoie de obicei să fie udate la fel de des. Ca îngrășământ, mușcatele au nevoie și de suficienți nutrienți, dar un sol bun de grădină cu puțin compost este de obicei suficient. Dacă solul nu este foarte bogat în substanțe nutritive, este indicat să amestecați un îngrășământ bun cu eliberare lentă în sol atunci când plantați, astfel încât plantele să fie hrănite pe tot parcursul verii. Tăierea ocazională încurajează, de asemenea, mușcatele să înflorească și mai abundent. Dacă vrei să-ți păstrezi mușcatele după sfârșitul sezonului, le poți planta într-un ghiveci mare de teracotă netratat, cu orificiu de scurgere și le poți scufunda în pământ împreună cu ghiveciul. Apoi, planta poate fi săpată din nou toamna, împreună cu ghiveciul, fără riscul de a deteriora rădăcinile.