×
2021-geraniums-1000-my-freestyle-garden-02-1

Plantarea perfectă la îndemână. Condițiile ideale pentru ca plantele să prospere la maximum.

Sfârșitul iernii reprezintă o perioadă importantă pentru grădinari, deoarece din acest moment, pericolul înghețurilor de peste noapte s-a încheiat și nimic nu te împiedică să plantezi în ghivece și containere pe balcoane și terase. Experții de la Pelargonium for Europe îți oferă sfaturi cu privire la ce trebuie să ai în vedere atunci când plantezi, astfel încât să te poți bucura de un frunziș luxuriant și flori fabuloase toată vara.

Ghiveciul potrivit

Există o varietate de cutii pentru balcon, jardiniere și ghivece. Înainte de a planta, gândește-te la ce fel de ghiveci ai nevoie. Indiferent ce alegi, este important ca recipientul să fie suficient de mare. Alege un ghiveci care are aproximativ 20 cm înălțime pentru ca rădăcinile să aibă suficient spațiu. Multe plante, cum ar fi mușcatele, cresc foarte repede, așa că este bine dacă par puțin derutate la început, după plantare. De regulă, nu poți planta mai mult de două plante într-un ghiveci de balcon lung de 40 cm sau maximum trei într-un ghiveci de 60 cm. Un ghiveci cu un diametru de 15 – 18 cm ar trebuie să conțină o singură mușcată. Culoarea și materialul jardinierei depind de gusturile tale, dar amintește-ți că umezeala se evaporă mai repede din recipientele mai întunecate decât din cele mai deschise și mai rapid din recipientele din lut sau teracotă decât din cele din plastic.

Sfat: Poți reduce drumurile necesare de udare a plantelor prin încorporarea unui rezervor de apă.

Compostul potrivit

Precum ghiveciul potrivit, pământul potrivit aduce o mare diferență la felul în care vor performa plantele. Dar care este compostul potrivit? Cu opțiunile variate disponibile în magazinele de specialitate și în centrele de grădinărit, nu există un răspuns ușor. De regulă, nu poți da greș cu un compost universal de înaltă calitate pentru ghiveci. Aceste composturi au o capacitate bună de reținere a apei și de drenare, sunt stabile din punct de vedere structural, asigură păstrarea sigură a rădăcinilor, permit suficient aer să ajungă la rădăcini și conțin toți nutrienții necesari. Dacă dorești să le dai plantelor ceva mai mult, poți folosi și compost special pentru mușcate. Conținutul de nutrienți și compoziția acestor composturi sunt adaptate cu precizie la nevoile anumitor grupuri de plante. Compostul pentru mușcate, de exemplu, are un conținut de nutrienți foarte ridicat, astfel încât îl poți folosi și pentru alte plante „flămânde”. De asemenea, îți poți realiza propriul pământ special pentru plante, dacă dorești. O să găsești toate ingredientele de care ai nevoie, precum și sfaturi de specialitate și o gamă largă de soluri gata amestecate în centre specializate de grădinărit.

2021-geraniums-5000-geranium-factory-05-2
2021-geraniums-1000-my-freestyle-garden-04-1

Tehnica potrivită de plantat

Fie că este vorba de mușcate sau de alte flori de vară, metoda de bază pentru plantare este, de fapt, întotdeauna aceeași. Mai întâi acoperi fundul ghiveciului cu un strat de materiale pentru drenaj, cum ar fi cioburile de la un vas de teracotă, pietricele sau materiale similare. Astfel, găurile de drenaj sunt lăsate libere pentru a permite evacuarea excesului de apă. Apoi umpli trei sferturi din ghiveci cu compost și apeși ușor în jos. Dacă ai plante foarte „flămânde”, așa cum sunt mușcatele, nu uita să folosești fie un compost pre-fertilizat sau să amesteci un fertilizant pe termen lung în compost atunci când plantezi. Udă bine rădăcina plantelor pentru ultima dată înainte de a le pune în recipient. Asigură-te că lași suficient spațiu între fiecare plantă. Plantele care ocupă mult spațiu, așa cum sunt mușcatele, ar trebui să fie plantate la cel puțin 20 cm distanță unele de celelalte. În mod ideal, rădăcina ar trebui să fie la același nivel cu suprafața compostului.

Dacă este necesar, adaugă puțin compost până când rămâi cu o margine de udare de aproximativ 2cm și apasă ușor plantele. În cele din urmă udă planta astfel încât solul să se așeze puțin.

Important: chiar și cu un rezervor de apă, udă plantele ușor de sus în primele câteva săptămâni până când radăcinile lor s-au dezvoltat suficient.

Combinații de plantare cu mușcate

Mușcatele sunt considerate adevărate vedete printre plantele de pe balcon. Sunt ușor de întreținut, robuste, cu înflorire liberă și primesc cele mai mari note pentru gama lor largă de culori, obiceiurile variate de creștere, formele florilor și ale frunzelor.

În ghivece suficient de mari, mușcatele pot fi puse și cu alte flori sau plante, atâta timp cât au preferințe și cerințe de îngrijire similare.

Acest aranjament de vară cu mușcate iubitoare de soare, verbena și salvie vă va uimi cu bogăția sa de flori și culori și este, de asemenea, o sursă de hrană pentru albine și alte insecte.

2021-geraniums-1000-my-freestyle-garden-21