×

Sfaturi pentru îngrijirea mușcatelor

Grădinile de vară sau balcoanele ar fi incomplete fără ele – mușcatele care înfloresc într-o varietate plăcută de culori. Nu doar pe câmpurile întinse, ci și în mijlocul orașului, acestea ne îmbogățesc peisajul și aduc cu ele acel sentiment de vară. Mușcatele sunt ușor de întreținut și nu au nevoie de prea multe pentru a se dezvolta armonios și a înflori. Un loc prielnic, niște apă și îngrășăminte, precum și un ghiveci potrivit sunt destul. Dacă nu ești chiar tipologia pasionatului de grădinărit ori nu ai așa de mult timp liber, atunci mușcatele sunt alegerea potrivită pentru tine. Experții noștri de la Pelargonium for Europe au câteva sfaturi pentru ca această floare din Africa de Sud să-și dezvăluie întreaga frumusețe chiar și în partea noastră de lume.

Când?

Odată ce temperaturile din timpul zilei sunt deja în zona numerelor cu două cifre, iar nopțile nu scad sub 0 grade, atunci e momentul oportun să scoți mușcatele în aer liber.

Unde?

Având origini în sud-vestul Africii de Sud, în apropiere de Cape Town, mușcatele se simt cel mai bine când sunt așezate la soare sau cu un pic de umbră. Nu-ți face griji, le este bine chiar și în bătaia directă a razelor soarelui de prânz din timpul verii. Cu cât primesc mai mult soare, cu atât vor înflori mai bine. Mușcatele cu flori duble sau semi-duble preferă doar puțină umezeală, așadar e mai bine să fie așezate sub o prelată care să le protejeze de ploaie. Cele cu o singură floare, pe de altă parte, sunt bine mersi când vine vorba de ploaie.

Ghivece

Mușcatele se dezvoltă cu atât mai bine cu cât au mai mult spațiu la dispoziție. Dacă sunt prea aproape de alte plante ori ghiveciul e prea mic, nu vor înflori la adevăratul lor potențial. Preferabil, un ghiveci mare de balcon ar trebui să aibă cel puțin 18 cm adâncime, iar mușcatele să fie plantate la o distanță minimă de 20 cm una de alta.

Apă

Odată cu creșterea temperaturii, mușcatele cresc și scot florile la iveală și vor avea nevoie de mai multă apă. Atâta timp cât primesc apa de care au nevoie, nu vor fi afectate de expunerea prelungită la soare. Desigur, nu trebuie lăsate să se usuce, dar nici să le înecăm în apă. E nevoie și de o scurgere pentru surplusul de apă, dacă nu vrei ca rădăcinile să putrezească. E mai bine să udăm mușcatele mai rar și cu cantități mici de apă, în zilele foarte calde putând să le oferim apa de care au nevoie dimineața și seara. Există însă și soluții independente, cu recipiente din plastic pentru irigarea plantelor, care îți pot face viața mult mai ușoară. În linii mari, cantitatea potrivită de apă înseamnă câte o zecime din volumul ghiveciului la fiecare irigare, ceea ce s-ar traduce în jumătate de litru pentru fiecare plantă dintr-un ghiveci de 20 cm.

Îngrășăminte

Mușcatele au niște nevoi relativ mari când vine vorba de cerințele nutriționale. Alegerea potrivită ar consta într-o combinație de pământ de ghiveci împreună cu niște îngrășăminte cu eliberare lentă. Informațiile cu privire la cât de des va fi nevoie să schimbi îngrășămintele ar trebui să fie afișate pe ambalaj. Când alegi, de exemplu, îngrășăminte cu eliberare lentă, recomandat e să alegi unul cu durată de cel puțin 9 luni. Asta este pentru o temperatură medie de 20 de grade Celsius. Însă, cum temperatura pământului de ghiveci lăsat la soare vara este de obicei mai ridicată, e foarte probabil ca îngrășământul să se consume mai repede. Poți adăuga în doza zilnică de apă și puțin îngrășământ o dată pe săptămână. Iar când vezi că frunzele încep să se îngălbenească ori planta nu mai înflorește, înseamnă că există o deficiență nutrițională. Din septembrie încolo, adăugarea acestor îngrășăminte poate fi redusă și chiar oprită de tot pe timpul iernii.

Îngrijire

Curățarea de florile și frunzele uscate nu are scopul numai de a menține plantele frumoase. În acest fel, mușcatele sunt stimulate să rodească alte flori, în loc de semințe. Curățarea mușcatelor cu flori duble sau semi-duble este în mod special foarte importantă pentru dezvoltarea lor. Aceasta se realizează foarte simplu, apucând tulpina și rupând-o ușor cu degetele. Există însă și mușcate care se curăță de unele singure, lăsând florile ofilite să cadă și crescând la loc alte flori.

Iernatul

Dacă vrei ca mușcatele tale să-și păstreze natura lor perenă și să înflorească anul viitor, atunci va trebui să le pui înăuntru pe perioada iernatului. Ai nevoie doar de puțin spațiu, răbdare și dexteritate. Mușcatele ar trebui tăiate înainte de primul îngheț al iernii, până la o înălțime de 15 cm, și aduse în casă într-un loc luminat și cald. De asemenea, poți curăța planta și de frunzele rămase, pentru a preveni deshidratarea prin evaporare. Aceasta aduce 2 mari beneficii: reduci suprafața de contact pentru dăunători și ocupă mai puțin spațiu în casă. Temperaturile între 5 și 10 grade Celsius sunt ideale pentru perioada iernii. Pe timpul lunilor de iarnă, mușcatele au nevoie de mai puțină apă, deși pot părea moarte. Însă, dacă totul decurge bine, vor reveni la viață în primăvară odată cu creșterea temperaturilor și cantității de apă.

După iernat, pământul de ghiveci trebuie schimbat. Și, treptat, scose din nou afară. Începând cu luna februarie, mușcatele pot fi mutate înapoi într-un loc luminos și aerisit, dacă au stat până atunci într-un colț fără prea mult soare. Din luna aprilie, ele pot fi deja scoase afară atâta timp cât temperaturile nu scad sub 0 grade. Important este să fie ferite de înghețul nopții și să nu fie expuse chiar dintr-odată la o lumină prea puternică a soarelui.