×
Oază pe balcon: Ierburile cu frunze verzi și mușcatele colorate încadrează o zonă de relaxare în aer liber.

Îngrijirea mușcatelor: cele 7 reguli de aur pentru înflorire maximă

Totul pare mai bine cu mușcate. Dispoziția ta, ziua ta, pur și simplu totul. Mai ales în vara, când balcoanele înflorite în mod luxuriant ne atrag afară. Dar s-ar putea să crezi că îngrijirea mușcatelor este o muncă grea. Răspunsul nostru? Nu trebuie să fie.

Cuprins

Îngrijire ușoară și plină de culoare: de ce mușcatele sunt florile ideale pentru balcon.

Dacă optezi pentru mușcate, nu ai nevoie să fii un grădinar iscusit. Nu trebuie nici măcar să investești mult timp în îngrijirea lor și totuși poți să te bucuri de vară înconjurat de o mare de flori.

• Mușcatele (din punct de vedere botanic aparțin genului Pelargonium) sunt un clasic absolut printre plantele cu flori de balcon și sunt și foarte la modă.

• Fiind florile perene preferate pentru balcon, în ghivecele suspendate și jardinierele lor, arată impresionant în locații însorite până la semiumbră, datorită abundenței de flori, perioadei lungi de înflorire și multitudinii de culori și forme.

Există numeroase soiuri cu flori simple, semiduble și duble. Unele cresc în poziție verticală, altele sunt curgătoare – există un soi ușor de întreținut pentru fiecare.

Aceste plante populare de balcon sunt foarte rezistente. Ele pot rezista perioadelor de căldură, precum și secetei temporare.

Infestarea cu dăunători și boli este foarte rară.

Pe scurt, mușcatele sunt surprinzător de rezistente și ușor de întreținut. Acest lucru le face ideale pentru persoanele care își doresc să se înconjoare cu flori luxuriante, chiar dacă nu sunt încă grădinari iscusiți sau pot investi doar puțin timp în îngrijirea plantelor. Acesta este motivul principal pentru care mușcatele sunt unele dintre cele mai populare flori de vară.

Pur și simplu urmează aceste reguli pentru amplasare, plantare, udare, fertilizare, tăiere și supraviețuirea peste iarnă a mușcatelor – Mama Natură va avea grijă de restul și vei avea timp să te relaxezi pe balcon.

Regula 1: Locația ideală pentru mușcate este caldă și însorită

Mușcatele sunt originare din Africa de Sud. De aceea le place căldura și lumina. Dacă le oferi un loc însorit, îți vor mulțumi cu multe flori. Nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu soarele puternic de la amiază, deoarece mușcatele pot tolera chiar și această căldură intensă.

Balconul tău nu este atât de însorit? Mușcatele cresc foarte bine și într-o locație cu semiumbră. Doar umbra profundă nu le convine. Pentru un balcon orientat spre nord, este mai bine să cauți alte plante de vară.

Într-un colț confortabil și luminos al unei bucătării, o mușcată albă înflorită se află pe un blat de lucru din lemn. În spatele plantei se află o fereastră care lasă să intre lumina naturală și rafturi deschise pe perete, care conțin o selecție de veselă în nuanțe de albastru și gri.

Ce înseamnă cu adevărat: însorit, semiumbrit, umbrit

Într-o locație însorită, soarele bate de sus toată ziua și nu există umbră. Se încălzește foarte repede în timpul verii.

Dacă balconul tău primește lumină difuză toată ziua sau este umbrit de copaci, clădiri etc., timp de maximum patru ore, ai de-a face cu o locație semiumbrită.

Întotdeauna este umbrit pe partea nordică a clădirilor, sub streșini întunecate și în alte locuri unde soarele nu ajunge niciodată direct.

Regula 2: Sezonul mușcatelor pe balcon ar trebui să înceapă doar după ultima înghețare

Nu amplasa mușcatele afară prea devreme. Recomandarea este să aștepți până după ultimul îngheț, în jurul mijlocului lunii mai. Dar lucrurile evoluează odată cu schimbările climatice. Într-o locație caldă, momentul potrivit pentru plantare ar putea fi cu câteva zile mai devreme.

Totuși, este important să nu scoți mușcatele în aer liber permanent până după ultima înghețare nocturnă. Aceste plante rezistente în mod normal, reacționează la temperaturile sub 5°C cu o creștere încetinită iar înghețul le poate ucide.

Ai cumpărat mușcate mult mai devreme și le-ai plantat deja? Află aici cum să protejezi mușcatele de îngheț într-o situație de urgență.

Regula 3: Lasă mult spațiu între plante și plantează-le într-un compost de calitate bună

Atunci când plantezi, achiziționează cel mai bun compost disponibil și folosește ghivece suficient de adânci. Acesta costă puțin mai mult decât amestecurile ieftine pentru ghivece dar investiția merită. Până la urmă, când plantezi, pui bazele pentru întreaga vară.

Compostul special pentru mușcate satisface perfect nevoile acestei plante clasice de balcon și reține atât de bine umezeala încât nu trebuie să uzi atât de des. Folosește compost fără turbă dacă protecția mediului este importantă pentru tine.

Vorbind de creștere: mușcatele cresc rapid și viguros. Pentru ca plantele tinere să se dezvolte bine, au nevoie de spațiu – aproximativ 20 cm între ele și vecinele lor.

2021-geraniums-4000-urban-summer-escapes-24

Ce cantități ai nevoie?

Extra: Sfaturi pentru plantarea mușcatelor curgătoare

  • Taie coșul
  • Mușcatele curgătoare sunt adesea vândute cu un coș peste tulpini. Taie pur și simplu coșul cu foarfecele de grădină și nu încerca să scoți plantele cu forța.
  • Așază-le în unghi
  • Pune bila de rădăcină la un ușor unghi în sol. Acest lucru va ghida mușcatele curgătoare în direcția în care vrei să crească.
  • Menține frunzele inferioare afară din sol

Frunzele mușcatelor tale nu trebuie să fie îngropate în compost. Acestea ar putea putrezi și ar putea împiedica creșterea corespunzătoare a florilor tale de vară.

Un balcon confortabil amenajat cu o masă rotundă din lemn și scaune asortate. Mușcatele bogate în culori vii împodobesc balustradele și oferă o vedere la fațadele pitorești ale clădirilor. Un ceainic și două cești pe masă te invită să iei o pauză relaxantă.

Regula 4: Udă mai puțin în loc de mai mult

Pentru a înflori abundent și continuu, mușcatele au nevoie de udare regulată. Folosește-ți degetul pentru a afla dacă trebuie să le oferi apă. Dacă solul se simte uscat și cald la o adâncime de 2 cm, plantele tale au nevoie de mai multă apă.

Dacă solul se simte uscat și cald la o adâncime de 2 cm, plantele tale au nevoie de mai multă apă.

Udarea mușcatelor. Ghid scurt pentru începători

😎 Mușcatele tale nu au nevoie de apă dacă solul se simte răcoros și umed.

💡 Momentul ideal pentru udare este atunci când solul este cald și uscat la atingere.

🐎 Udă urgent când solul se desprinde de marginea ghiveciului.

🌅 Udă solul între plante, preferabil dimineața sau seara.

💦 Lasă aproximativ jumătate de litru de apă per plantă.

🫠 Drenează orice exces de apă.

De ce nu te poți baza doar pe aspect

Spre deosebire de alte flori de balcon, este greu de spus când mușcatele sunt prea uscate, deoarece acestea stochează lichid în frunzele cărnoase și tulpinile cu pereți groși. Acest lucru înseamnă că uscăciunea ocazională nu le deranjează. Cu toate acestea, vor crește și înflori mai bine dacă le satisfaci prompt necesitățile de apă.

Nu știi sigur dacă ar trebui să pui mâna pe stropitoare? Menține solul mai uscat, în loc să fie prea umed.

Această informație te va ajuta să te descurci. Răspundem tuturor întrebărilor tale despre udarea mușcatelor în acest articol: Ce trebuie să știi despre udarea mușcatelor.

Trei ghivece țesute pe picioare din lemn, conținând mușcate albe înflorite, stau pe o terasă din lemn care oferă o vedere la un lac liniștit și un peisaj verde în fundal. O ușă deschisă sugerează o legătură între spațiul interior și exterior, creând o senzație de libertate și apropiere de natură.

Regula 5: Fertilizează mușcatele pentru flori frumoase

Să fim clari: fertilizarea este esențială pentru mușcate de vis și sănătoase. Ele nu vor muri fără îngrășământ, dar nu vor crește și înflori așa cum îți dorești.

Dacă nu vrei să-ți faci griji în legătură cu hrănirea plantelor pe perioada verii, presară îngrășământ cu eliberare lentă în sol atunci când le plantezi. Alternativ, amestecă îngrășământ lichid pentru mușcate în apa de udare în fiecare săptămână.

Ai uitat îngrășământul cu eliberare lentă dar nu vrei să folosești o versiune lichidă? Atunci poți insera bastonașe de îngrășământ în sol în orice moment. Ele își eliberează substanțele nutritive timp de până la trei luni. Fertilizarea poate fi atât de simplă!

Un ghiveci cu mușcate roz înflorite stă în prim-plan, culorile vibrante evidențiindu-se clar în fața fundalului întunecat. Parțial vizibil în fundal este un scaun modern, amplasat lângă o masă mică. Ansamblul transmite o senzație modernă, dar totuși confortabilă.

3 moduri de a fertiliza mușcatele

  1. Amestecă îngrășământ cu eliberare lentă în sol atunci când plantezi
  2. Folosește îngrășământ lichid săptămânal atunci când uzi
  3. Introdu bastonașe de îngrășământ în sol o dată la trei luni

Informații interesante despre îngrijire

Mușcatele interspecifice, cele verticale și cele agățătoare au nevoie de multe substanțe nutritive datorită creșterii viguroase și înfloririi abundente. Mușcatele parfumate sunt mai puțin exigente și au nevoie doar de jumătate din cantitatea de îngrășământ.

Recomandăm cu tărie să nu hrăniți mușcatele cu îngrășăminte făcute acasă. Resturile de cafea nu sunt potrivite pentru fertilizarea mușcatelor tale. De ce? Urmați linkurile pentru a afla! Dăm uitării miturile.

 

2022-geraniums-7000-romantic-garden-corners-11

Regula 6: Elimină florile ofilite pentru a încuraja apariția altor flori

Când elimini florile ofilite, rupe orice flori care au trecut de perioada lor de vârf. Prin îndepărtarea florilor ofilite, încurajezi plantele să producă altele noi și colorate.

Cum să elimini florile ofilite

Pentru a elimina florile, apucă tulpina florii de nodul frunzei și îndoaie-o rapid cu o mișcare bruscă. Folosirea degetelor este suficientă. Datorită tulpinilor crocante, nu ai nevoie de foarfece ascuțite pentru a elimina florile ofilite.

Tăierea este mai ușoară imediat după udare sau o ploaie torențială, când tulpinile sunt pline de apă.

Mușcatele verticale beneficiază în special de eliminarea florilor ofilite, iar pentru cele curgătoare, este mai importantă pentru soiurile cu flori semiduble și duble decât pentru cele cu flori simple.

Există soiuri „auto-curățătoare” pentru cei care nu doresc să elimine florile ofilite. Florile ofilite cad singure. Un cultivator profesionist va fi bucuros să te sfătuiască cum să obții cât mai mult din mușcatele tale înfloritoare.

Atunci când elimini florile ofilite, îndepărtează și frunzele ofilite. Acest lucru va menține mușcatele sănătoase.

Decorează ca un profesionist

Pentru acele ocazii speciale, florile tăiate ale mușcatelor sunt și ele fabuloase. Cu ele poți crea rapid un aranjament care arată ca și cum ar fi fost făcută de un florist.

Pe o masă de exterior se poate vedea o expoziție atent aranjată: Două lămpi cu lanțuri de piele maro realizate din curele, un vas cu flori proaspete tăiate de mușcate albe și un castron care conține un șervețel de pânză pliat. În fundal, se poate simți o atmosferă relaxată de lounge, cu șezlonguri, creând o scenă ideală pentru orele de seară petrecute în aer liber.

Regula 7: Sfaturi pentru toate problemele tale

SOS: Ce să faci cu petele de pe partea inferioară a frunzelor

Petele arată ca niște negi pe partea inferioară a frunzelor. Acestea pot apărea în perioadele cu vreme rece sau cu prea multă apă. Mușcatele încearcă să scape de excesul de apă. Stomatele lor (structurile celulare de pe suprafețele frunzelor care reglează evaporarea) se deschid mai larg decât ar trebui.

Acest lucru lezează țesutul. Petele sunt cicatricile care se formează pe frunzele afectate în timp ce se vindecă.

Prognoză: Petele de pe frunzele mușcatelor nu sunt frumoase, dar sunt inofensive.

Primul ajutor: Plasează plantele într-o locație cât mai însorită și caldă și udă când este necesar. Nu este necesar să îndepărtezi frunzele afectate.

SOS: Ce să faci în legătură cu frunzele galbene

Atunci când unei plante i se decolorează frunzele, țesutul frunzei își pierde culoarea verde deoarece nu produce suficientă clorofilă. Există multe cauze ale frunzelor decolorate. Una dintre ele este lipsa de lumină, la fel ca și lipsa de nutrienți. În special la începutul sezonului de creștere, poate apărea în mod repetat. Aceasta se întâmplă la temperaturi sub 8°C sau când mercurul oscilează încă considerabil la începutul verii.

Prognoză: Se va dezvolta, cel mai rapid în vreme uscată și caldă.

Primul ajutor: Protejează plantele de temperaturile reci și ploaia continuă și/sau menține-le la cald într-o locație ferită. Fertilizează dacă există lipsă de nutrienți. Aceștia pot fi spălați rapid din compost în vreme prea umedă. Îndepărtarea oricăror secțiuni moarte va ajuta plantele să se regenereze.

SOS: Ce să faci în legătură cu petele de pe frunze

Dacă apar pete galbene pe partea superioară a frunzelor și în același timp devin vizibile inele maronii pe partea inferioară a frunzelor, planta ta a luat rugina mușcatei.

Rugina mușcatei este o boală fungică. Poate apărea ocazional în temperaturile de vară și umiditatea ridicată. Rugina mușcatei se răspândește prin picăturile de apă de pe frunze, deci apare numai atunci când frunzele sunt ude.

Prognoză: Planta se va recupera, dar frunza afectată nu va reveni la normal.

Primul ajutor: Îndepărtează imediat frunzele afectate și aruncă-le în gunoiul menajer. Mută plantele într-o locație mai bine ventilată, cu mai mult spațiu între ele. La udare, asigură-te că o cantitate de lichid cât mai mică ajunge pe frunze.

SOS: Ce să faci dacă plantele tale nu mai cresc și au muște negre

Muștele negre care zumzăie în apropierea solului sunt de obicei musculițe de ciuperci. Larvele lor provoacă probleme. Ele rod rădăcinile și prosperă atunci când solul este îmbibat cu apă și un climat cald și umed se întâlnesc.

Prognoză: Totul va fi bine dacă rădăcinile nu sunt încă deteriorate.

Primul ajutor: Permite solului să se usuce complet pentru a oferi rădăcinilor timp să se recupereze. De asemenea, ajută să îndepărtezi orice flori și boboci astfel încât planta să-și poată direcționa energia rămasă în regenerarea rădăcinilor și frunzelor. În viitor, udă doar atunci când suprafața solului este uscată. Instalează capcane pentru insecte.

SOS: Ce să faci dacă planta ta se ofilește chiar dacă solul este umed

Dacă solul este umed și frunzișul se ofilește totuși, probabil că planta ta a fost udată prea mult. Dacă există prea multă umiditate, porii mari din compost se satură cu apă. Acest lucru perturbă schimbul vital de oxigen și dioxid de carbon la vârfurile rădăcinii și încurajează putrezirea.

Prognoză: Mușcatele se recuperează de obicei atunci când echilibrul apei este restabilit.

Primul ajutor: Nu mai uda. Permite solului să se usuce înainte de a uda din nou. Dacă compostul nu a fost de calitate superioară din prima, replantarea într-un compost proaspăt poate salva tot ce se poate salva.

Bonus: Supraviețuirea peste iarnă - De ce merită mușcatele o a doua șansă

După cum am menționat la început: mușcatele nu suportă înghețul. De aceea, majoritatea grădinarilor amatori le tratează ca flori anuale de vară. Cu toate acestea, mușcatele sunt de fapt plante perene care pot rezista câțiva ani.

Dacă vrei să încerci să ajuți mușcatele să supraviețuiască peste iarnă, înainte de primul îngheț, taie plantele la aproximativ 15 cm și pune-le în ghivece, într-o cameră rece și luminată (5-10°C) pe toată perioada lunilor mai reci. Iarna, aceste plante, care înfloresc atât de abundent vara, nu au nevoie aproape deloc de apă deoarece metabolismul lor este redus.

În primăvară, replantează mușcatele într-un compost proaspăt. Fă acest lucru în containere de două ori mai mari decât bila de rădăcină. Apoi, pune-le într-un loc mai cald (temperatura camerei). Cu puțin noroc, plantele tale vor înmuguri din nou și vor produce flori noi și colorate. După ultimul îngheț, mută plantele înapoi afară.

2022-geraniums-5000-boho-country-living-18

Instrucțiuni pentru supraviețuirea peste iarnă a mușcatelor:

  • Așteaptă până trece înghețul.
  • Plasează-le într-o cameră luminoasă și rece (5-10°C).
  • Udă-le cât mai puțin posibil în timpul iernii.
  • Replantează-le în martie, udă-le și menține-le într-un loc mai cald (temperatura camerei).
  • Mută-le afară după ultimul îngheț.